“Onze opdrachtgevers vroegen of we het ook wilden bouwen”

De stap van gespecialiseerd houtbouw constructeur naar bouwend constructeur

De afgelopen jaren heeft Hamlet haar kwaliteiten bewezen als gespecialiseerd houtbouw constructeur. Inmiddels werkt het specialistische constructeursteam aan ruim 100.000m2 houtbouw projecten.

Op verzoek van opdrachtgevers is er nu een dochterbedrijf opgezet onder de naam Hamlet TTC dat zich volledig toelegt op de assemblage van gebouwen van CLT en glulam, met de nadruk op gestapelde bouw. Daarmee kan Hamlet nu een complete Design&Build oplossing aanbieden.

Hamlet oprichter Hans Lormans geeft antwoord op een aantal vragen over deze nieuwe fase van het bedrijf.

 

Bouwen jullie alleen projecten die ook door Hamlet ontworpen zijn?

 

Hamlet TTC is een zelfstandig bedrijf en kan zelf bepalen voor wie men werkt. Ons houtbouw team monteert dus ook constructies en casco’s die we niet zelf ontworpen hebben. 

 

Dus als een hoofdaannemer of een houtbedrijf een specialistisch houtbouw team nodig heeft, dan kan hij/zij met jullie contact opnemen?

 

Jazeker, wij staan er klaar voor en brengen desgewenst onze compleet ingerichte materiaalcontainer mee. Wij kunnen volledig ontzorgen.

 

Hoe logisch is het voor een gespecialiseerd constructeur om ook een bouwbedrijf te starten?

 

Onze constructeurs ontwerpen al vanaf het begin volgens de principes van Design for Manufacturing and Assembly. Dat betekent dat we gedurende het hele ontwerpproces al rekening houden met een zo efficiënt mogelijke productie, logistiek en assemblage van de houten hoofddraagconstructie. Bovendien ontwerpen wij het casco zo dat het in principe steigerloos gebouwd kan worden. Om dat ook op de bouwplaats goed in praktijk te kunnen brengen heb je een team nodig dat begrijpt hoe dat werkt en met uitgebreide ervaring. 

Onze opdrachtgevers hebben ons vervolgens aangemoedigd om ook een gespecialiseerd assemblagebedrijf te starten. Dit past in de trend van ketenintegratie die al een tijdje gaande is in de bouwsector, waarbij aannemers ook de rol van ontwikkelaar zijn gaan invullen en ontwikkelaars eigen architecten in dienst hebben genomen. Ook zijn er ontwikkelaars die een eigen bouwbedrijf zijn gestart. Alles is gericht op een gestroomlijnd en efficiënt proces. Minder ruis, minder fouten door miscommunicatie, geen tijdverlies en dus ook lagere kosten.  Design&Build zien wij als een belangrijke ontwikkeling in de bouwkolom. Dus zo vreemd is het niet dat wij als houtbouw constructeurs met een gespecialiseerd assemblagebedrijf van start zijn gegaan.

 

 

Jullie hebben diepgaande kennis over houten hoofddraagconstructies. Maar hoe zorgen jullie voor de juiste expertise op de bouwplaats?

 

Het is geen geheim dat wij een soort van champions league team principe hebben; wij halen de beste mensen overal vandaan. De expertise op het gebied van CLT bouw is in Nederland nog relatief beperkt. Terwijl men in bijvoorbeeld Oostenrijk, Zwitserland en Italië al meer dan twintig jaar gespecialiseerde opleidingen heeft. Dit geeft ons een voorsprong op alle fronten. Dus ook bij het bouwbedrijf gaan we niet het wiel uitvinden. Zo heeft onze chef houtbouw en tevens meewerkend voorman de afgelopen tien jaar full time CLT casco’s geassembleerd in Engeland. De meest fantastische gebouwen. Die ervaring en kennis is nu ook onderdeel van ons team. Dat geeft onze klanten de zekerheid dat we een hoge kwaliteit leveren.

 

 

Dus jullie hebben een eigen houtbouw team?

 

Jazeker, de basis daarvoor is gelegd en we gaan dat nog verder uitbreiden. En er is een actieve samenwerking tussen onze constructeurs en de houtbouwers die uiteindelijk de constructie in elkaar zetten. Dat is een geweldig positieve dynamiek die heel stimulerend is voor iedereen.

 

 

Wat hebben jullie zoal gebouwd?

 

Momenteel werken we aan De Houten Leeuw in Amsterdam. Dat is een gebouw van vijf verdiepingen met 53 sociale appartementen.  We realiseren niet alleen het houten casco, maar plaatsen ook de HSB gevels en de prefab badkamers.

 

Vlak voor Kerst hebben we tien grondgebonden woningen van drie verdiepingen gebouwd. Daarmee waren we vijf dagen eerder klaar dan de planning had voorzien. Ook niet onbelangrijk; er waren nul, dus helemaal geen, opleverpunten. Dat toont de kwaliteit aan van onze geïntegreerde werkwijze.

 

Dit jaar staat er nog een ander project in Amsterdam op de planning en we lopen ons warm voor de eerste torens in Heerhugowaard.

 

 

Waar komt het hout vandaan?

 

Wij werken met diverse CLT fabrikanten die we ook regelmatig bezoeken, want niet elke producent kan hetzelfde. Per project of zelfs per projectonderdeel kijken we bij wie dit het beste past op basis van de productiefaciliteiten, logistiek, capaciteit en planning. Dat we niet afhankelijk zijn van één fabriek komt de prijsvorming en flexibiliteit ten goede en daar profiteren onze opdrachtgevers dan weer van.