Circulair én zelfvoorzienend bedrijfsgebouw wordt realiteit

De Gemeente Haarlem is over enige tijd de eerste gemeente in Nederland waar een volledig houten én zelfvoorzienend meerlaags bedrijfsgebouw wordt gerealiseerd.

 

Het innovatieve, drie verdiepingen tellende gebouw met een BVO van 2.375 m2 is vooralsnog een studie naar de haalbaarheid en is een initiatief van het circulaire bedrijventerrein MAAK Haarlem en  Hamlet Design+Build Technology. Hamlet is gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van hoogbouw op basis van CLT (cross laminated timber).

 

Het volledig circulaire gebouw zal bovenop een bestaande betonnen onderbouw worden geplaatst. De eerste bouwlaag voorziet in 8 betaalbare bedrijfsruimtes van gemiddeld 90 m2 met als doelgroep innovatieve en circulaire productiebedrijfjes. De tweede en derde bouwlaag bevatten in totaal 16 studio-ateliers voor creatieve beroepen zoals industrieel ontwerpers en software ontwikkelaars. Een aantal units kan zowel verticaal als horizontaal gekoppeld worden waardoor groeien binnen het gebouw mogelijk is.

 

Doordat het gebouw volledig in hout wordt opgetrokken is er sprake van CO2 opslag (840t) in plaats van CO2 uitstoot, zoals dat gebruikelijk is bij een betonnen- of staalconstructie. Naast CLT voor wanden, vloeren en dak, wordt er gebruikt gemaakt van Siberische lariks.  Voor de afwerking van de zij- en achtergevels is gekozen voor antracietkleurige Kingspan Evolution panelen.

 


 

 

Energievoorziening

In het plan wordt de dakconstructie voorzien van 700 m2 PV panelen die gekoppeld zijn aan een electrolyser waarmee de overcapaciteit van de PV panelen in waterstof zal worden omgezet. Een brandstofcel zorgt ervoor dat het gebouw op minder zonnige dagen en 's avonds van elektriciteit wordt voorzien. Voor de realisatie van dit systeem wordt samengewerkt met het Franse bedrijf Powidian.

Het energiesysteem zal tevens uitgerust worden met een warmtewisselaar waardoor het totale rendement van de brandstofcel kan toenemen tot boven de 90%. De gewonnen warmte wordt opgeslagen in een ondergronds waterbassin dat voor de verwarming van het gebouw gaat zorgen.

 

Op het MAAK terrein wordt momenteel ook een proef gedaan met een biomeiler installatie (composteren van houtsnippers in een gesloten systeem dat voorzien is van een warmtewisselaar). De warmteproductie van deze biomeiler wordt ook op het ondergrondse bassin aangesloten en draagt additioneel bij aan de verwarming van het gebouw.

 

Half miljoen liter water

Het 'off grid' concept is verder uitgewerkt in de opvang via het dak van ruim een half miljoen liter regenwater per jaar, dat opgeslagen wordt in twee vijvers die deel gaan uitmaken van de verdere vergroening van het MAAK terrein. Het regenwater zal worden benut voor het spoelen van de toiletten en ten behoeve van de groenvoorziening.

 

In de komende maanden zal het concept verder technisch worden uitgewerkt.

Naast dit project in Haarlem heeft Hamlet Design+Build Technology ook enkele woningbouwprojecten in voorbereiding in samenwerking met ontwikkelaars.

 

Opdrachtgever: MAAK Haarlem

Concept, ontwerp en realisatie: Hamlet Design+Build Technology BV

 

www.hamlet.nl

www.maakhaarlem.nl